Het is mijn favoriete recept uit mijn studententijd. Het kon zowel met kip als vegetarisch met tofu, en bij die laatste variant had ik altijd de goedkoopste maaltijd van die maand van de afdeling (niet geheel onbelangrijk als armlastige student).
Het is goed te maken in grote hoeveelheden (hongerige studenten) en weinig werk. Het was de eerste maaltijd die ik heb gekookt toen Henk bij me kwam eten... en hij is gebleven... Ik heb het afgelopen kerst voor mijn schoonouders gekookt en ze vonden het ook heerlijk. Het recept kreeg ik toegespeeld van een medestudent die het weer van een Indonesische kapster uit Wageningen kreeg (wat je al niet leert bij een kapper). Hier het recept voor ongeveer 4 personen:
Ingrediënten
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel djintan (gemalen komijnzaad)
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
2 eetlepels azijn
2 eetlepels olie (bijvoorbeeld sesamolie)
zilvervliesrijst
2 uien
knoflook
4 gesneden prei
kip of tofu in blokjes
6 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel witte basterd suiker
Bereiding
marinade: kerriepoeder, gemberpoeder, djintan, ketoembar, met azijn, roeren en daarna de olie erbij doen en roeren.
voeg aan de kip of tofu, de marinade toe met ketjap manis, vermeng dit goed. Zet in de koelkast voor een paar uur, je kunt het bijvoorbeeld in de ochtend, of een dag van tevoren in de marinade leggen.
kook de (zilvervlies)rijst
bak in een koekenpan, ui, knoflook, gesneden prei en bak de kip of tofu mee. Voeg er de witte basterdsuiker aan toe.
variatie met of zonder: kokospoeder, sambal, ananas (aan de pan met kip/tofu toevoegen), gebakken banaan (in een aparte pan bakken), kroepoek (los erbij) (één variant per keer, of allemaal tegelijk als je veel tijd hebt en een wat grotere beurs).
Bak het restje de volgende dag op, dan smaakt het nóg lekkerder.
Ja ik kook het allemaal een beetje op gevoel, dus de tijden en hoeveelheden staan er niet bij.
Dus het is: makkelijk, goedkoop, lekker, snel, gezond, vegetarisch én voor vleeseters en voor bijna alle gelegenheden geschikt :-)
Mensen die op de lijn letten, kunnen minderen met de ketjap manis en de eetlepel witte basterdsuiker weglaten.
Heel graag hoor ik van je wat je van deze Ajam ketjap vindt. En of je nog lekkere variaties weet.