Bowen behandeling

Meivliegsingel 11
Den Haag / Leidschenveen / Vissen

Prijs incl. BTW Afspraak maken?
32 € voor circa 1 uur
 

Wat is de Bowen Techniek?

De Bowen Techniek is een helende behandelingsvorm waarbij met duimen en vingers een rollende beweging over de spieren gemaakt wordt op specifieke plekken van het lichaam. Deze behandelingen stimuleren het lichaam tot herstel van evenwicht, spanning en pijn.

Omdat we naar de Nieuwe Tijd toegaan en ons DNA zich aanpast, kunnen veel energieën die vroeger helend voor ons waren, nu door onze energie als normaal gezien worden, alsof ze bij ons horen. Ze verliezen dus hun kracht. Het aloude magnetiseren zal nog altijd effect blijven hebben. De Avalon ELA-energy healing kan ziektes en psychische problemen helen, daar waar andere energieën niet voldoen. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij het Instituut voor Mentale en Spirituele Training onder begeleiding van Marion Berndsen.

Het is een zachte behandelingsmethode waarbij niet gemanipuleerd of rechtgezet wordt en het is geen massage. De behandeling stimuleert het lichaam om betere balans te zoeken, pijn te verminderen en klachten te herstellen. De behandeling is zacht, subtiel en ontspannen en kan bij jong en oud toegepast worden. Dit maakt de Bowen Techniek zo speciaal.

Algemene Klachten

De Bowen Techniek helpt en verlicht een groot variëteit aan omstandigheden zoals:

Hooikoorts

Voor veel mensen die bekend zijn met (seizoensgebonden) hooikoortsklachten treedt de tijd van sniffen en benauwdheid spoedig aan. Ieder weet precies wanneer de klachten gaan opkomen en dat ze meestal door de jaren heen erger worden.

In de dagelijkse praktijk van uitoefenaars van de Bowen Techniek worden de eerste patiënten al uit voorzorg behandeld. Eerdere jaren hebben deze patiënten uitstekend gereageerd op de Bowen Techniek en zijn de klachten fors afgenomen of geheel verdwenen.

Binnen de Bowen Techniek is zeer veel ervaring opgedaan om tot vermindering van deze per persoon vaak zeer verschillende, maar zeer belemmerende klachten. En veel met succes.

De Bowen Techniek is een behandelingswijze afkomstig uit Australië en ontwikkeld door dhr. Tom Bowen (1916-1982). Er wordt met de duimen of vingers op diverse plaatsen van het lichaam een korte rolbeweging gemaakt. Daarbij wordt het peesblad van de spier even in beweging gebracht, wat aanleiding is voor de hersenen om deze prikkel te verwerken en een reactie te geven. Na enkele van deze rolbewegingen wordt een pauze ingelast om het lichaam tijd te gunnen tot verwerking en herstel te komen. De reactie op deze subtiele aanraking zijn tot verbazing van velen vaak zeer snel en direct. Het lichaam zoekt zijn balans weer op met als gevolg vermindering van de klachten.

Binnen haar praktijk heeft Carla Groen veel ervaring opgedaan met het behandelen van mensen met hooikoortsklachten. Steeds is het beeld grotendeels hetzelfde. Langzamerhand zijn de klachten toegenomen, mensen reageren allergisch op steeds meer stoffen en het blijft zoeken naar afdoende medicatie. Om deze spiraal te doorbreken bestaat de behandeling van hooikoorts uit drie stappen die tegelijkertijd ondernomen kunnen worden.

Ten eerste wordt geadviseerd om alle zuivelproducten voor een periode van drie maanden te laten staan. Daarmee worden de slijmvliezen ontlast en kan vastzittend slijm vrijkomen.

Ten tweede wordt geadviseerd de darm te 'reinigen' met behulp van enkele natuurlijke middelen. Deze zijn (zonder recept) bij de drogist en apotheek te verkrijgen. Door deze reiniging kan de darm tot rust komen en kan daarmee de weerstand weer worden opgebouwd. De natuurlijke afweer verbetert enorm als de darmen op orde zijn. Ook als er geen darmklachten zijn is het verstandig om dit te doen. Deze reiniging kan door iedereen gedaan worden en is totaal onschadelijk. Tijdens deze reiniging kan je gewoon blijven eten.

Als derde wordt de Bowen Techniek uitgeoefend. In principe wordt deze techniek ingezet bij vele aandoeningen en klachten. De Bowen behandelaar werkt niet zozeer klachtgericht, maar meer op de persoon als geheel. De klachten, zoals die bij de hooikoorts, worden gezien als uitingen van verstoringen van het lichaam. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten en is volstrekt pijnloos. Een consult bestaat meestal uit een basisbehandeling die de kern van de methode vormt, en een of meerdere toegevoegde 'procedures'. Zo is er ook een 'hooikoortsprocedure'. De behandeling kan door lichtzittende kleding worden uitgevoerd. Na een drietal behandelingen zal duidelijk zijn of de patiënt baat zal hebben met deze behandelmethode.

De Bowen Techniek laat zich niet goed tegelijkertijd combineren met aanverwante technieken op het lichaam, zoals acupunctuur, massage, manuele therapie. Combinaties met homeopathie, Bach remedies en vitamines blijken juist net wel gunstig. Ook reguliere geneesmiddelen kunnen tijdens de behandelperiode gewoon doorgebruikt worden.

Rug en nekpijn

Sport blessures

Frozen shoulder

Ademhalingsproblemen

Knieproblemen

RSI

De Bowen Techniek is een effectieve techniek gebleken om RSI (Repetitive Strain Injury) te voorkomen en te genezen. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat ongeveer 63% van de onderzochte mensen de Bowen Techniek effectief vond. The Bowen Techniek was één van de weinige therapieën zonder 'bijeffect', dus waarbij patiënten geen verergering van de klachten ondervonden. Het is zeker interessant te vermelden dat de meest effectieve 'behandeling' (met het hoogste percentage (96%) mensen met vooruitgang), 'rust' was.

Tenniselleboog

Beenbreuken

Ontstoken/gevoelige borst

Burnout

PMS

Hiel en voetpijn

Bunions

Ook bij de volgende aandoeningen is de Bowen Techniek vaak doelmatig gebleken:

Chronische vermoeidheid

Hoofdpijn/migraine

Lymfe oedeem

Nierproblemen

Artritis

Hoge bloeddruk

Fibromyalgie

Astmatische condities

Bowen Techniek bij sport

Regelmatige behandeling met de Bowen Techniek helpt blessures voorkomen en vergroten prestaties. Een acute blessure kan meestal snel verholpen worden.

Bowen Techniek bij stress

Sommige mensen gebruiken de Bowen Techniek als een hulp om hun drukke werkzaamheden goed aan te kunnen door regelmatig een behandeling te ondergaan.

Baby's, kinderen en ouderen

Voor mensen van alle leeftijden is de Bowen Techniek veilig, zacht en effectief. Door de flexibele mogelijkheden van een behandeling kan de Beoefenaar de behandeling aanpassen aan de gevoeligheid van een baby of de zwakke of fragiele conditie van een oudere.

Samen met reguliere of aanvullende behandelingen

Om de Bowen Techniek goed te laten werken is het belangrijk om tijdens de behandelde periode geen andere vormen van therapie zoals massage, fysiotherapie, reflexologie, manuele therapie e.d. te ondergaan. Er kan wel doorgegaan worden met oefeningen en medicatie. Zorg voor een pauze van 7 tot 10 dagen na een Bowenbehandeling, voordat je weer naar een andere behandelaar gaat of overleg hierover met de Bowen Techniek Behandelaar.

Zijn er contra-indicaties?

Er is geen contra-indicatie. De Bowen Techniek wordt over de hele wereld toegepast bij personen met allerlei verschillende aandoeningen. Er is voor ieder persoon een pasklare behandeling te creëren in overleg met de Bowen beoefenaar. De Bowen beoefenaars adviseren de patiënt naar een arts te gaan wanneer er twijfels zijn.

Wat houdt een behandeling in?

Een Bowen behandeling duurt tussen de 40 en 60 minuten. Daarnaast is er de eerste keer een intakegesprek. Meestal kan er gewoon door lichte kleding heen gewerkt worden. De beoefenaars maken met duimen en vingers een zachte rol over spieren op specifieke plekken van het lichaam waardoor er beweging ontstaat in spieren, zacht weefsel en energie in het lichaam. Tijdens de behandeling worden er steeds pauzes gehouden waarin de cliënt met rust gelaten wordt. Het lichaam heeft dan de gelegenheid de zachte rollen op te nemen en de subtiele en fijne prikkelingen hun werk te laten doen, waardoor er meer balans en ontspanning ontstaat en pijn verandert. Tijdens de pauze verlaat de behandelaar dan ook de kamer.

De Bowen Techniek moedigt het lichaam aan zichzelf te herstellen. Een Bowenbehandeling is zacht en zonder manipulatie en rechtzetten en het is geen vorm van massage. Twee of drie behandelingen, één per week, zijn meestal genoeg om veranderingen aan te zetten. Verdere behandelingen zullen die aanzet verdiepen.

Gerelateerde behandelingsvormen

- Neurostructural Integration Techniek
- Fascial Kinetics
- The Bowen Approach

Hoe is het ontstaan?

De Bowen Techniek is ontwikkeld door Thomas Ambrose Bowen in Australië. Hij had een grote interesse in massage en lichaamswerk en besteedde veel tijd aan het observeren van mensen en dieren. Toen hij net 40 jaar was had hij een drukke praktijk en behandelde heel veel mensen met de Bowen Techniek. In 1973, tijdens een interview, kwam hij tot de ontdekking da hij ongeveer 280 patiënten per week behandelde, dat is 13.000 mensen per jaar. 88% van hen werd maar 1 of 2 keer behandeld. Mr. Bowen overleed in het begin van de jaren 80 en werd 66 jaar. Op dit moment zijn er verschillende behandelingsvormen gebaseerd op zijn werk.


Hooikoorts, huid en schouders

Ik ben 37 jaar en ik heb al jaren last van hooikoorts, huidproblemen en gespannen schouders door het vele computer werk wat ik dagelijks uitvoer. Toevallig las ik in mei 2004 in de krant een stukje over de Bowen techniek en ben meteen in de telefoon geklommen een afspraak te maken. Bij de eerste afspraak wordt er een intake gesprek gehouden en gevraagd wat je klachten precies inhouden. Uit dit gesprek bleek dat ik beter geen melk meer kon drinken en kaas eten. Deze keus ligt uiteraard bij jezelf maar dat heb ik wel gedaan.

Na de intake vroeg ze mij op een behandel tafel te gaan liggen. Met haar handen en vingers maakte ze een soort rollende beweging en ging na een paar keer de kamer uit voor een paar minuten, je denkt dan bij jezelf wat betekent dit? Dit wordt een paar keer herhaald, wel steeds op een andere plek op je lichaam maar ze gaat na een paar bewegingen dus steeds de kamer uit.

Direct na de behandeling werd ik overvallen door een vreselijke moeheid. Ik zei dat ook tegen haar en ze adviseerde eraan toe te geven. Het zou je ook meer energie kunnen geven maar dat gebeurde bij mij niet. Ook kreeg ik in de loop van de avond ontzettende jeuk op mijn rug en ik dacht: waar ben ik aan begonnen?, ondanks dat ze je bijna niet aanraakt gebeurd er van alles in je lichaam.

Na een week was de tweede behandeling en ik vertelde wat me overkomen was. Ze deed weer hetzelfde en de reactie was nu minder heftig als na de eerste keer. In die week begon ik me veel rustig te voelen en de jeuk op mijn rug bleef uit, ook zijn mijn schouders minder gespannen.

Na twee weken was de derde en laatste behandeling en tijdens deze behandeling deed ze ook nog iets voor de lymfeklieren. Ik voelde me al een stuk energieker en dat kon na de derde behandeling alleen maar beter worden dacht ik.

Nu ben ik nog eens twee weken verder na de laatste behandeling en het gaat met de hooikoorts nog steeds goed, ik nies veel minder dan voorheen en met mijn huid gaat het ook beter.

Mijn Bowen ervaring was dus boven verwachting en ik ga volgend jaar voor de hooikoorts periode weer terug voor drie behandeling.

Mevrouw V. uit Den Haag

Nekspieren, schouders en knie

Daar ik nogal fanatiek ben bezig geweest met mijn liefste hobby namelijk borduren, uren achtereen, heb ik teveel in een gebogen houding gezeten. Ik kan namelijk beter die kleine kruisjes en het patroon zien als ik geen bril opheb, waardoor ik wel dichter met mijn hoofd bij het patroon moet zijn. Hierdoor zijn mijn nekspieren en schouders in een disbalans gekomen en zat alles vast. Ik kon niet meer op mijn rechterschouder gaan liggen in bed om in slaap te komen. Mijn man is mij gaan masseren en heeft enigszins de spieren kunnen losmaken. Maar dat was niet voldoende.

Nu heb ik 2 behandelingen Bowen gehad en ik voel al resultaat. Ik val weer in slaap op mijn rechterzij aangezien het veel minder pijn doet. Ook overdag heb ik er weinig last meer van, zo nu en dan voel ik nog even een lichte pijn boven op mijn schouder en aan mijn bovenarm.

Ook is er gewerkt aan mijn knieën. Die doen zeer vooral bij het liggen. Maar ook daaraan voel ik verlichting.

Na de derde behandeling kan ik zeggen dat ik een goed resultaat heb. Heel af en toe voel ik nog een lichte pijn in mijn bovenarm, maar er is mij gezegd dat de behandeling nog zeker een maand doorwerkt. De Bowen techniek heeft mij goed geholpen voor mijn klachten.

Mevrouw Z. uit Den Haag