Mijn lievelingsgerecht


 
 
Snel, makkelijk, weinig afwas, lekker, gezond, slank, verwarmend, goedkoop, antikanker en comfort food. Wat wil een mens nog meer? Geen wonder dat dit mijn lievelingsgerecht is.

Ik maak een grote pan en vries kleine porties in, voor 'als ik geen zin heb om te koken'. Als ik één nadeel kan verzinnen is dat het geen 'sexy imago' heeft.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 4 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 grote eetlepels Curry Madras van Jonnie Boer, of kerrie-, koriander-, komijnzaadpoeder en kurkuma
  • 500 g rode gedroogde linzen gewassen, hoef je niet te weken
  • 2 blokjes heldere uienbouillonblokjes zonder gist van Your organic Nature
  • 6 cm verse gember geraspt
  • peper
  • 2 liter water

Bereiding

Flinke scheut olijfolie in de pan met gesneden ui, knoflook en de kruiden. De ui glazig laten worden, niet bruin. Dan water met bouillonblokjes, linzen, geraspte gember en zwarte peper toevoegen. Laat koken zolang als op de linzenverpakking staat.

Gezond

Volgens verschillende onderzoeken worden de volgende ingrediënten gezien als kankerwerend: kurkuma, knoflook, gember, ui en linzen.

Linzen (in welke kleur dan ook) zijn zaden. Hierdoor vallen ze officieel onder de vruchten en niet onder de groenten. Ze zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Ook de vitaminen en mineralen molybdeen, foliumzuur, tryptofaan, mangaan, fosfor, magnesium, koper en vitamine B1 zijn in ruime mate aanwezig. Het hoge vezelgehalte zorgt dat de darmen hun werk optimaal kunnen doen en dat de voedingsstoffen geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Dit levert een stabiele bloedsuikerspiegel op. Linzen zijn in het bijzonder aan te raden voor mensen met het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), hart- en vaatklachten, diabetes en ijzertekort.

Goedkoop

  • 2,59 euro biologische rode linzen
  • 0,36 euro Curry Madras van Jonnie Boer (3,66 euro per blikje)
  • 0,36 euro biologische uien (1,09 euro per 12 stuks)
  • 0,90 euro biologische verse gember (1,79 per stuk)
  • 0,33 euro biologische knoflook (0,99 euro per 2 bollen)
  • 0,42 euro biologische uienbouillonblokjes (1,25 euro per pak)

Dat is ongeveer 5 euro voor 2 liter linzensoep. Daar kun je een heel weeshuis van laten eten. :-)

Verwarmend en Vata-verlagend

Dit is een vata-verlagende soep, die heel goed is om te eten in de herfst en de winter.

Snel

Je bent 15 minuten bezig met snijden en roeren. De gaartijd is 10-20 minuten in die tijd kun je het kleine beetje afwassen. Ik gebruik geen staafmixer of blender, de rode linzen vallen zo uit elkaar. Ook dat scheelt weer afwas :-)

Variatie

Doe er één van de volgende ingrediënten bij en je hebt een heel andere soep:

  • wortelen
  • pompoen
  • kokosmelk
  • rode paprika
  • toefje peterselie

Heel graag hoor ik van je wat je van deze soep vindt. En of je nog lekkere variaties weet.