Ik maak een grote pan en vries kleine porties in, voor 'als ik geen zin heb om te koken'. Als ik één nadeel kan verzinnen is dat het geen 'sexy imago' heeft.
Flinke scheut olijfolie in de pan met gesneden ui, knoflook en de kruiden. De ui glazig laten worden, niet bruin. Dan water met bouillonblokjes, linzen, geraspte gember en zwarte peper toevoegen. Laat koken zolang als op de linzenverpakking staat.
Volgens verschillende onderzoeken worden de volgende ingrediënten gezien als kankerwerend: kurkuma, knoflook, gember, ui en linzen.
Linzen (in welke kleur dan ook) zijn zaden. Hierdoor vallen ze officieel onder de vruchten en niet onder de groenten. Ze zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Ook de vitaminen en mineralen molybdeen, foliumzuur, tryptofaan, mangaan, fosfor, magnesium, koper en vitamine B1 zijn in ruime mate aanwezig. Het hoge vezelgehalte zorgt dat de darmen hun werk optimaal kunnen doen en dat de voedingsstoffen geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Dit levert een stabiele bloedsuikerspiegel op. Linzen zijn in het bijzonder aan te raden voor mensen met het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), hart- en vaatklachten, diabetes en ijzertekort.
Dat is ongeveer 5 euro voor 2 liter linzensoep. Daar kun je een heel weeshuis van laten eten. :-)
Dit is een vata-verlagende soep, die heel goed is om te eten in de herfst en de winter.
Je bent 15 minuten bezig met snijden en roeren. De gaartijd is 10-20 minuten in die tijd kun je het kleine beetje afwassen. Ik gebruik geen staafmixer of blender, de rode linzen vallen zo uit elkaar. Ook dat scheelt weer afwas :-)
Doe er één van de volgende ingrediënten bij en je hebt een heel andere soep:
Heel graag hoor ik van je wat je van deze soep vindt. En of je nog lekkere variaties weet.