Yoga Nidra


Wat gebeurt er tijdens een les yoga nidra?

Tijdens een yoga nidra les lig je ontspannen in savasana (lijkhouding). Je ontspant hierbij al je spieren en spreekt met jezelf af niets meer te bewegen tot de sessie voorbij is. Ook niet als je jeuk krijgt of een vlieg/mug hoort zoemen. Tevens maak je de afspraak met jezelf om niet in slaap te vallen. Laat deze afspraak meteen weer los, want even wegdommelen is geen probleem. Zodra je dit bemerkt, volg je de draad weer op door gewoon mijn stem te volgen. Tijdens de sessie vraag ik je om een intentie of krachtspreuk (sankalpa) in jezelf uit te spreken. Deze intentie dient een positieve lading te hebben. Dus niet 'Ik wil stoppen met het iedereen naar de zin te maken' maar 'ik wil vanaf nu duidelijk en liefdevol mijn eigen grenzen aangeven', om maar een voorbeeld te geven. De lessen kunnen beginnen met een korte uitleg over het thema wat we behandelen of met wat oefeningen yin-yoga. Yin-yoga sluit heel mooi aan op het gedachtegoed van Swami Satyananda Saraswati, de grondlegger van de hedendaagse yoga nidra.


Door herhaaldelijk yoga nidra te beoefenen kun je in jouw onderbewustzijn jezelf positieve intenties meegeven (sankalpa). Deze intenties werken direct door in het normale bewustzijn. Je kunt jezelf als het ware opnieuw programmeren. Sankalpa kan een richting scheppen voor je gehele leven als je het verstandig gebruikt. Gebruik je het alleen voor het overwinnen van slechte gewoontes, zoals roken of drinken, dan gaat het niet werken. Het doel van sankalpa is het gehele levenspatroon te beïnvloeden en te veranderen, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk, emotioneel en spiritueel. Mede daarom is yoga nidra ook in te zetten bij lichamelijke klachten, zoals o.a. prikkelbaar darmsyndroom, slecht kunnen slapen of chronische pijn. Yoga nidra helpt je dichter bij jezelf, je lichaam en je gevoel te komen. Kies dus geen sankalpa om een slechte gewoonte te elimineren maar eentje die jouw hele persoonlijkheid zal veranderen zodat je evenwichtiger en gelukkiger wordt en jou het gevoel geeft jezelf meer waargemaakt te hebben. Wanneer het sankalpa een richtinggevende kracht wordt, dan wordt alles wat je in het leven doet succesvoller!


Disclaimer
De yoga nidra lessen zijn geen vervanging voor een deskundige medische of psychische behandeling. Mocht je van mening zijn dat je een ernstig medisch of psychisch probleem hebt, dan is het belangrijk om adequate deskundige hulp in te roepen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat een diepe staat hypnose onverwerkte emoties naar boven brengt. Als je het vermoeden hebt van diepgaande onverwerkte emoties en je hebt geen ervaring met zelfhypnose of meditatie, dan word je geadviseerd om deze emoties eerst via professionele therapie te verwerken alvorens deel te nemen aan de yoga nidra lessen.


Raakvlak hypnotherapie

Monique heeft tijdens de coronaperiode het roer compleet om gegooid. Zij heeft een opleiding tot hypnotherapeut gevolgd en deze opleiding met diverse specialisaties verdiept. Hieronder ook twee opleidingen tot hypnobirthing docent. Inmiddels staat er een praktische en laagdrempelige online training voor aanstaande moeders op haar website Hypnobirthing.

De link van hypnose naar yoga nidra is snel gemaakt. Zowel bij hypnose als bij yoga nidra spreek je de onderbewuste mind aan en kun je gedragsverandering bewerkstelligen. Monique integreert de kennis uit de specialisatie hypnocel in de yoga nidra lessen. Hierdoor is het mogelijk om op celniveau het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.