Dag | Tijd | Docent | |
---|---|---|---|
Dinsdag (Alleen via ZOOM) |
20:30-21:15 |
Tijdens een yoga nidra les lig je ontspannen in savasana. Je ontspant hierbij al je spieren en spreekt met jezelf af niets meer te bewegen tot de sessie voorbij is. Tevens maak je de afspraak met jezelf om niet in slaap te vallen. Laat deze afspraak meteen weer los, want even wegdommelen is geen probleem. Zodra je dit bemerkt, volg je de draad weer op door gewoon mijn stem te volgen. Tijdens de sessie vraag ik je om een sankalpa (intentie of krachtspreuk) in jezelf uit te spreken. De sankalpa is een korte, positief geformuleerde zin. Je kiest jouw sankalpa zorgvuldig omdat je deze langere tijd gaat gebruiken. De lessen kunnen beginnen met een korte uitleg over het thema wat we behandelen of met een korte ademhalingsoefening. De yoga nidra lessen worden gegeven volgens het gedachtegoed van Swami Satyananda Saraswati, de grondlegger van de hedendaagse yoga nidra.
In het kort bestaat een yoga nidra uit 8 stappen:
1. Voorbereiding van het lichaam
2. Sankalpa
3. Rondgang door het lichaam
4. Adembewustzijn
5. Tegenstellingen - gevoelens en gewaarwordingen
6. Visualisaties
7. Sankalpa
8. Terugkomen/beëindiging van de oefening
Door herhaaldelijk yoga nidra te beoefenen kun je in jouw onderbewustzijn jezelf positieve intenties meegeven door middel van de sankalpa. Deze intenties werken direct door in het onderbewustzijn. Je kunt jezelf als het ware opnieuw programmeren. De sankalpa kan een richting scheppen voor je gehele leven als je het verstandig gebruikt. Gebruik je het alleen voor het overwinnen van slechte gewoontes, zoals roken of drinken, dan gaat het niet werken. Het doel van sankalpa is het gehele levenspatroon te beïnvloeden en te veranderen, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk, emotioneel en spiritueel. Mede daarom is yoga nidra ook in te zetten bij lichamelijke klachten, zoals o.a. prikkelbaar darmsyndroom, slecht kunnen slapen of chronische pijn. Yoga nidra helpt je dichter bij jezelf, je lichaam en je gevoel te komen. Kies dus geen sankalpa om een slechte gewoonte te elimineren maar eentje die jouw hele persoonlijkheid zal veranderen zodat je evenwichtiger en gelukkiger wordt en jou het gevoel geeft jezelf meer waargemaakt te hebben. Wanneer de sankalpa een richtinggevende kracht wordt, dan wordt alles wat je in het leven doet succesvoller!
Hiernaast zie je een schematische afbeelding van de hersenen. Tijdens de rondgang door het lichaam worden alle lichaamsdelen benoemd en bewust gevoeld. De afbeelding laat zien hoe belangrijk bijvoorbeeld de hand en het gezicht zijn. Deze lichaamsdelen beslaan een groot gebied van de hersenen. Door deze te benoemen en voelen, kalmeer je het zenuwstelsel (nervus vagus).
Monique heeft tijdens de coronaperiode het roer compleet om gegooid. Zij heeft een opleiding tot hypnotherapeut gevolgd en deze opleiding met diverse specialisaties verdiept, waaronder een verdiepende cursusdag yoga nidra bij Maaike Chavanu van Yogabindu.
De link van hypnose naar yoga nidra is snel gemaakt. Zowel bij hypnose als bij yoga nidra spreek je de onderbewuste mind aan en kun je gedragsverandering bewerkstelligen. Monique integreert de kennis uit de specialisatie hypnocel in de yoga nidra lessen. Hierdoor is het mogelijk om op celniveau het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.