Yoga beïnvloedt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Alleen al door één enkele houding - De Cobra - gedurende drie minuten aan te houden, daalde het cortisolgehalte bij onderzochte mensen met gemiddeld elf procent(1). Cortisol zorgt ervoor dat we extra buikvet opslaan, als reserve voor nog slechtere tijden. Minder stress en goed slapen door yoga vermindert dus de hoeveelheid cortisol en helpt je daardoor slank te blijven.
Bovendien helpt yoga om beter te eten, je wordt bewuster van wat gezond voor je is en wat niet, je zit lekkerder in je vel en hebt dus minder behoefte aan emotie-eten.
Bron: Yoga Magazine
Een serie yogalessen kan ook zorgen voor gewichtsverlies. Althans, bij bepaalde mensen zo zeggen Amerikaanse onderzoekers. Met de langzame stretchbewegingen en meditatieoefeningen van yoga verbranden mensen weliswaar niet zoveel calorieën als op de crosstrainer, maar dat mensen van middelbare leeftijd de slowsport wel kunnen gebruiken om te voorkomen dat ze kilo's aankomen.
Uit onderzoek van de wetenschappers blijkt dat vijftigplussers die regelmatig yogaoefeningen deden, gemiddeld vijf pond in tien jaar verloren. Een andere groep vijftigers, die niet aan yoga deden, kwam in die periode gemiddeld zes kilo aan.
Volgens een van de betrokken onderzoekers, Alan Kristal - zelf al tien jaar fanatiek yoga'er - heeft het gewichtsverlies niets te maken met de yogatrainingen omdat met de oefeningen niet veel calorieën worden verbrand. Kristal denkt dat mensen die regelmatig aan yoga doen, meer in contact staan met hun lijf en bewuster leven. Omdat ze luisteren naar hun lijf, zouden zij eerder weten wanneer ze eten uit verveling, depressiviteit of om spanning te verminderen en uit respect voor hun lichaam niet snel te veel eten en minder snel grijpen naar junkfood.
Voor dit onderzoek werd aan 15.500 mensen tussen de 53 jaar en 57 jaar gevraagd naar hun bewegingspatroon, gewicht, gezondheid en dieetgeschiedenis. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het nieuwste nummer van het medisch tijdschrift Alternative Therapies in Health and Medicine.
Bron: Spits 10 augustus 2005
(1) R.S Minvaleev, A.D. Nozdrachev, V.V. Kiryanova et al., 'Postural Influences on the Hormone Level in Healthy Subjects: I. The Cobra Posture and Steroid Hormones', Human Physiology, vol. 30, nr. 4 (2004), p. 452-456.
Er blijkt daadwerkelijk bewijs te zijn dat yoga je jong houdt. De topjes van onze chromosomen, telomeren genoemd, worden telkens wanneer een cel zich deelt ietsje korter. Door de lengte van de telomeren te meten, kun je dus iets zeggen over de 'jeugdigheid' van een persoon. Telomeren worden aangetast door chronische stress (en ongezond eten). Het goede nieuws is: het verminderen van stress kan de biologische klok vertragen. Uit onderzoek onder 24 mannen die zes dagen per week elke dag een uur yoga deden, bleek dat de telomerase, de vernieuwing van de telomeren, met dertig procent omhoogschoot(1). Deze vernieuwing kan zelfs op oudere leeftijd nog plaatsvinden. Het is dus nooit te laat om met yoga te beginnen.
Je mate van jeugdigheid is ook af te lezen aan de staat van je ruggengraat. Door yogaoefeningen voorzie je de tussenwervelschijven van meer bloed en voedingsstoffen(2). En een soepele ruggengraat is een teken van jeugdigheid. Verder stimuleert yoga de wederopbouw van de botten en gaat zo osteoporose tegen.
Korte telomeren gaan samen met verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, dementie en diabetes. Hoe langer iemands telomeren zijn, hoe jonger hij lichamelijk is. Eén kleine studie uit 2011 liet zien dat mensen die een drie maanden durende meditatieretraite volgden, meer telomerase hadden aangemaakt dan mensen die zo'n retraite niet hadden gevolgd. En dat zou kunnen betekenen dat meditatie beschermt tegen veroudering.
Als je langer dan 2 minute in een houding blijft (en dit doe je met name bij Yin yoga) dan stretch je de fascie. Fascie is een ingenieus netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door de fascie op te rekken wordt het stofje hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt, waardoor het soepeler wordt. Hyaluronzuur zorgt er ook voor dat het verouderingsproces wordt uitgesteld (het stofje wordt ook toegevoegd aan dure gezichtscrèmes!) Als er meer hyaluronzuur in je lichaam wordt aangemaakt, voel je je vitaler en gaat je huid stralen.
Bron: Yoga Magazine
(1) Dean Ornish, Jue Lin, Jennifer Daubenmier et al., 'Increased Telomerase Activity and Comprehensive Lifestyle Changes: A pilot study', Lancet Oncology, vol 9 nr. 11 (november 2008), p. 1048-1057.
(2) Chin-Meng Jeng, Tzu-Chieh Cheng, Ching-Huei Kung et al., 'Yoga and Disc Degenerative Disease in Cervical and Lumbar Spine: An MR Imaging-based Case Control Study', European Spine Journal, vol. 20 nr3, (maart 2011(, p. 408-413.
Bij artrose kun je het lichaam beter niet overbelasten.Toch is niet bewegen ook geen optie: de spieren en pezen rondom de gewrichten moeten soepel blijven en sterker worden. Dit geeft ondersteuning en werkt schokdempend voor de gewrichten.
De oplossing: yin-yoga. Dit is een rustige vorm van yoga, de tegenhanger van yang-yoga. Deze vorm van yoga kan helpen bij artrose, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Montreal. De proefpersonen voelden zich na de yogaoefeningen flexibeler en positiever.
Bron: GezondNU.nl
Twaalf minuten per dag yogaoefeningen doen zou genoeg zijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. De Alzheimer Research and Prevention Foundation liet onderzoek doen naar de effecten van yoga op oudere mensen. Met name de ontspanningsoefeningen en meditatie tijdens een yogasessie helpen bij het beter terughalen van herinneringen, zowel uit het korte- als langetermijngeheugen. Dit helpt Alzheimer bij gezonde mensen voorkomen.
Bron: Yoga, 2007, nr. 4
Een combinatie van fysieke inspanning e geestelijke ontspanning blijkt een goede methode om de menopauze door te komen. Voor een onderzoek aan de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten moesten 164 vrouwen in de overgang gedurende vier maanden, wandelen, aan yoga doen of geen van beide. De vrouwen die wandelden en aan yoga deden, vertelden gelukkiger te zijn en minder klachten te hebben dan de controlegroep. Ze hadden nauwelijks last van de gebruikelijke overgangsklachten als opvliegers, zweten en stemmingswisselingen.
Bron: Yoga, 2007, nr. 2
Vrouwen met borstkanker hebben baat bij een aangepast yogaprogramma met eenvoudige houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Onderzoek aan de Duke University in de Amererikaanse staat North Carolina wees uit dat de deelnemende vrouwen minder pijn ondervonden en ook minder moe waren. De vrouwen in het onderzoek volgden acht weken lang een speciaal yogaprogramma. De gemiddelde leeftijd van de groep was 59 jaar en ze waren gemiddeld al zeven jaar lang in behandeling. Ondanks de onzekerheid over hoe lang ze te leven hadden, bemerkten de deelnemers bij zichzelf meer rust en acceptatie van de situatie. De betrokken artsen gaan het programma nu verder ontwikkelen.
Bron: Yoga, 2007, nr. 2
Het zingen van mantra's aan het begin of einde van een yogales zorgt niet alleen voor een positieve instelling in je hoofd. Ook het hart heeft er baat bij. Italiaanse wetenschappers ontdekten dat het opzeggen en herhalen van mantra's de ademhaling vertragen. Waar we normaal gesproken zestien tot twintig keer ademhalen per minuut, ademden mantrazingers slechts zes keer. De hartslag ging daardoor ook omlaag. Een goed gereguleerde, diepe en langzame ademhaling verkleint volgens doctoren zelfs de kans op een hartaanval of -infarct. Om de optimale zes ademhalingen per minuut te halen, moet er wel luidkeels gezongen worden. Stilletjes in jezelf prevelen werkt namelijk niet. Tijdens het zingen is de ademhaling dieper en beter gereguleerd dan wanneer de teksten in gedachten worden opgezegd. Vanaf nu dus allemaal uit volle borst!.
Bron: Yoga, 2007, nr. 2
Vrouwelijke computerdeskundigen die aan yoga doen, hebben minder last van pijnlijke ogen en stress dan hun collega's. Na twee maanden bleken de yogabeoefenaars zich beter te kunnen concentreren op het beeldscherm, sneller met hun hand op de muis te kunnen klikken en minder stress te ervaren als de computer dienst weigerde. Ook maakten ze tijden het werk minder fouten dan hun collega's.
De Swami Vivekananda Yoga Research Foundation in India vergeleek een groep IT'ers die yoga beoefenden met IT'ers die hun vrije uurtjes besteedden aan bijvoorbeeld cafébezoek. Een van de verklaringen voor het afnemen van computerstress is dat de yogabeoefenaars zich (onbewust) een rustige ademhaling hebben aangeleerd. Daardoor blijven ze tijdens potentiële stressmomenten kalmer dan hun collega's.
Bron: Yoga, 2007, nr. 1