Kaiut Yoga voor iedereen


 
 
Ik moet toegeven, ik was best sceptisch, ondanks de positieve verhalen van twee vriendinnen, een moeder en haar dochter. Als yogadocent heb ik zoveel verschillende vormen van yoga voorbij zien komen en allemaal beloven ze 'the next big thing' te zijn. Bovendien doe ik ook aan pilates en fitness. Wat zou Kaiut Yoga mij nog extra kunnen brengen?

Ik begon de acht dagen durende Teacher Training the Concept in de meest prachtige yogaruimte in Amsterdam die ik ooit heb gezien. Fransisco Kaiut, de grondlegger van Kaiut Yoga is een charismatisch man en hier gingen bij mij de alarmbellen af. Het was misschien een verkooptruc?

Ontwikkeling Kaiut Yoga

Fransisco is op zesjarige leeftijd in zijn heup geschoten. Het was een ongeluk. Als gevolg hiervan had hij altijd pijn en hij ging op zoek naar manieren om met deze pijn om te gaan. Op 17 jarige leeftijd werd hij yogadocent, en later masseur, manueel therapeut en chiropractor. Vanuit deze disciplines ontwikkelde hij zijn eigen yogamethode die hij verder ontwikkelde met zijn chiropractie cliënten.

Ik besloot het een serieuze kans te geven, de houdingen hun werk te laten doen en te blijven voelen wat het in mijn lichaam deed. De houdingen leken wel op de yoga poses die ik eerder had gedaan, maar door de precieze uitlijning en subtiele variaties binnen de houdingen voelden ze toch weer nieuw aan.

Voor iedereen en ieder lichaam

Het was ook een geruststelling dat een vrouw van tachtig jaar meedeed en deelnemers die geen yogaervaring hadden, naast docenten die al Kaiut Yogales gaven. Kaiut Yoga is immers voor iedereen of ieder lichaam (afhankelijk hoe je everybody vertaalt) als je de Kaiut Yoga slogan mag geloven.

Als eerste merkte ik dat mijn voeten en enkels anders gingen aanvoelen. Alsof ik nieuwe voeten had, alsof ik anders liep. Na een paar dagen verminderde de pijn in mijn knie, die ik al jaren heb en waar ik mee had leren leven. Toen was ik eigenlijk al om en had ik de Kaiut Yoga al omarmd, maar mijn grootste cadeau moest nog komen.

Beperkingen/resticties en letsel/blessure

Francisco vertelde dat je met veel reguliere yogavormen rond je beperkingen heen werkt, maar dat je met Kaiut Yoga deze beperkingen juist opzoekt. 'Dat doe je met yin yoga ook' zei een stemmetje in mijn hoofd, maar ook deze gedachte probeerde ik los te laten. Ik wilde proberen deze vorm van yoga met nieuwe ogen te bekijken alsof ik voor het eerst yoga deed.

Francisco ging verder: 'In eerste instantie werk je met de restricties of beperkingen, bijvoorbeeld ongemak in je knie en pas later kom je bij de bij de blessure of het letsel aan. Het is net als bij het afpellen van een ui. Meestal zit het oorspronkelijk letsel op een andere plek dan waar de beperking zat. Meestal is dat letsel ontstaan bij een ongeluk of klap of val en vaak zijn mensen die gebeurtenis vergeten. Zodra je bij de oorzaak van de klacht, het letsel aankomt, kan die herinnering weer omhoog komen. Door opnieuw aandacht aan deze vergeten plek te geven kunnen nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen ontstaan en kan het letsel helen.' Ik vond het een mooie theorie.

Herinnering

Op dag vier kwam er een herinnering omhoog van de middelbare school waarin ik was gepest en ik door drie meiden zo hard tegen mijn stuitje werd geschopt, dat ik een paar dagen niet kon lopen. Ik had deze gebeurtenis nooit als erg traumatisch ervaren, ik had mijn tranen ingeslikt, mijn schouders naar achteren getrokken, mijn rug gerecht en ik was er 'overheen gestapt'. Er kwam nu echter een grote kwetsbaarheid bij deze herinnering omhoog. Ik deelde deze herinnering met Francisco en bij een houding later op de dag voelde ik dat mijn stuit en onderrug begonnen te gloeien. Door de veilige omgeving met lieve mede yogi's kon ik de herinnering opnieuw beleven, maar nu vanuit zachtheid en compassie voor mezelf. Twee dagen later mocht ik mijn verhaal met de groep delen, waarin ik voor het eerst in mijn leven emoties toonde in een groep. Iets wat ik nog nooit eerder had gedurfd. Wat een levensgroot cadeau.

Schouder zit goed en leeg hoofd

Een dag later borstelde ik mijn haar en hoorde een luide krak in mijn schouder, ik voelde dat mijn schouder ineens 'goed zat'. Het ongemak dat daar al een paar weken zat was verdwenen en ik besloot dat ik niet anders kon dan me aan te sluiten bij de Kaiut Yoga fanclub. Ik heb tot nu toe nog geen dag overgeslagen met thuis oefenen en ik kan niet wachten tot ik mijn eerste les mag geven.

Ook mensen zonder lichamelijk klachten hebben baat bij Kaiut Yoga, een leeg hoofd, lekker slapen en een lichaam dat ontspannen aanvoelt. Je bent van harte welkom om mee te doen bij mijn Kaiut Yoga lessen.

donderdag 19.30 -20.30 uur, Klaverveld 5, Den Haag (Leidschenveen).

Meld je aan voor een proefles.

Andere Kaiut Yoga docenten in Nederland: