10 redenen om te wandelen in het groen


 
 
Wandelen is gezond, wandelen in het groen is nóg gezonder.

Tien redenen om van de bank te komen en heerlijk in de natuur te wandelen. Wandelen kan je helpen om gezonder, gelukkiger en slanker te worden, bouw het rustig op, stap voor stap.

6 redenen om te wandelen

1. Langer leven

Als je van 4000 stappen per dag naar 12.000 stappen gaat, dat is ongeveer 8 tot 9 kilometer, daalt je overleidingsrisico met 65%. Dit blijkt uit een onderzoek uit Amerika naar mensen boven de veertig. Alle extra stappen verlengen het overlijdensrisico, maar slechts tot 12.000 stappen. Daarna voegen extra stappen niets meer toe.

2. Slanker

Door 20 minuten per dag te wandelen, verbrand je jaarlijks ruim drie kilo aan lichaamsvet.

Met wandelen verbrand je calorieën zonder dat je je overmatig hoeft in te spannen. Maak je een ontspannen wandeling, dan verbrand je al gauw 240 calorieën per uur.

3. Gelukkiger

Tijdens het wandelen maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan. Wandel lekker in de ochtend voor een goed begin van je dag of in de namiddag als je een rotdag hebt gehad.

4. Gezonder

Wandelen kan een gusntige invloed hebben op heel veel ziektes en klachten zoals; hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en schadelijke vetdeeltjes rondom je organen. De conditie van je hart en vaten verbetert als je meer gaat bewegen. De bloedsuikerspiegel verbetert bij diabetici en bij artrose kan de pijn verminderen.

5. Hersenen in balans

Door te wandelen stimuleer je de samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft. Het logische en analytische deel van de linkerkant wordt aangevuld met het intuïtieve deel van de rechterkant. Dat is ook de reden dat nieuwe ideeën en oplossingen vaak tijdens het wandelen ontstaan.

6. Lekker slapen

Een avondwandeling kan helpen om beter te slapen. Je maakt je hoofd leeg en de extra beweging helpt je om sneller in te slaap vallen. Diverse studies hebben aangetoond dat een avondwandeling je slaappatroon kan verbeteren. Maak er een gewoonte van om voordat je naar bed gaat even een ommetje te maken.

4 redenen om te wandelen in de natuur

7. Meer zuurstof

Verse lucht bevat meer zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je veel zuurstof binnen krijgt kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Door die zuivering blijft de zuurtegraad van je lichaam in balans. Binnelucht bevat niet alleen minder zuurstof, maar is ook vaak minder zuiver. Vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen, zoals schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed en meubels kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis verslechteren. Ook alledaagse activiteiten zoals, koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen, beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. Binnenlucht is soms tot wel vijf keer ongezonder dan buitenlucht.

8. Vitamine D

Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D3 aan, cruciaal voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Het helpt je ook beter te slapen, verbetert het immuunsysteem en verhoogt de endorfineproductie. Uiteraard blijft te veel zon erg schadelijk en moet je je dus steeds beschermen.

9. Gelukkiger

Als mensen buiten zijn, dan voelen ze zich gelukkiger in een groene omgeving dan in een 'stenen omgeving'. Deze 'gelukstoeslag' is het hoogst aan de kust en in heidegebieden en natuurlijke graslanden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research. Uit onderzoek door onderzoeksbureau YouGov onder 16.000 respondenten blijkt dat 69% van de Nederlandse vrouwen zegt dat daglicht wezenlijk tot veel invloed heeft op hun humeur. Als we te veel binnen zitten, missen we de oppeppende kracht van natuurlijk licht op het 'gelukshormoon' serotonine en worden we somber.

10. Betere weerstand

Wetenschapsjournalist Mark Mieras, legt uit dat planten en bomen phytonciden uitscheiden om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. Tijdens een wandeling in het groen ademen wij die phytonciden in, waardoor ons immuunsysteem wakker wordt geschud en de concentratie stresshormonen in ons bloed afneemt. Een andere verklaring is dat we in de natuur in aanraking komen met bodembacteriën waarmee wij mensen geëvolueerd zijn. Die zorgen ervoor dat in onze hersenen serotonine vrijkomt, een hormoon dat je ontspant en blij maakt en bovendien de weerstand versterkt.

Carla Groen van yogaschool De Dolfijn, voel je KERN gezond organiseert yogavakanties naar Griekenland waarin ook veel gewandeld wordt. Je kunt hier contact met haar opnemen.