Vitaal de lente in met voeding om Kapha te verlagen


 
 

Als vuistregel geldt; eet en drink zoveel mogelijk alles warm.

Drink in plaats van koud water, warm water of kruidige kruidenthee. Probeer als het mogelijk is zelfs fruit licht te verwarmen. Eet de hoofdmaaltijd tussen de middag; de spijsvertering van Kapaha's is niet zo goed en 's middags verteren ze hun eten het beste, omdat het spijsverteringsvuur dan hoger is.

Ontbijt

Breaking news! Kapha's hoeven helemaal niet te ontbijten, zéker als ze dat niet willen. Dat druist misschien in tegen alles wat je ooit gelezen hebt. Maar kapha's kunnen met minder eten toe omdat ze een wat tragere spijsvertering hebben. De ochtend hebben ze nodig om te ontgiften.

Wat heel goed is in de ochtend is:

  • warm/heet water drinken
  • gember thee met wat sap van verse citroen
  • eventueel, als je trek krijgt in de loop van de ochtend, warme appel met kaneel.

Lunch

Bijvoorbeeld warme heldere soep: groentesoep, linzensoep, spinaziesoep, broccolisoep, preisoep.

Avondeten

Er is tegenwoordig een trend om rijst te vervangen door 'bloemkoolrijst'. Laat dit nou helemaal bij de Kapha's passen. Wat dacht je van bloemkool nasi met kip (of met seitan, als vegetarische variant)?

Onze oer-Hollandse stamppotten zijn ook goed. Het is natuurlijk echte winterkost, de kolen zijn ook nog goed te verkrijgen aan het begin van de lente. Wat dacht je van rauwe andijvie stamppot, heerlijk voor als het nog een beetje koud is buiten.

Je mag het avondeten en de lunch ook omdraaien, met andere woorden dat je de grootste maaltijd tijdens de lunch eet. Je spijsverteringsvuur is dan op zijn sterkst. En 's avonds kun je dan een kleinere portie van dezelfde lunchmaaltijd eten als je dat wilt.

Vegetarisch?

Een Kapha kan overigens ook heel goed vegetarisch eten, dat past helemaal bij hun constitutie.

Minder/geen eieren eten past bij een Kapha-dieet. Als je terug kijkt in de geschiedenis is dit eigenlijk heel logisch. In de winter is het minder lang licht en de kippen reageerden hier vroeger op door minder/geen eieren te leggen. Vroeger werd immers nog niet bijverlicht met kunstlicht op een kippenboerderij. Met Pasen werd gevierd dat de kippen weer gewoon eieren legden. Misschien leuk deze traditie weer in ere te herstellen?

Voedingsmiddelen

De smaken: scherp, bitter en wrang brengen Kapha in balans. Vermijd veel koolhydraten, zoete dingen en voedsel met veel olie/boter en zout. Groenten, granen, peulvruchten en kruiden zijn je grote vriend. Ook kun je zelf zaden gaan kiemen. Gekiemde zaden zoals alfalfa, tuinkers, en broccoli kiemen zijn helemaal hip en supergezond. Ze zullen je helpen om alle opgeslagen afvalstoffen van afgelopen winter van je af te schudden en je lente-klaar te maken.

Een geweldige methode om groenten en vlees te bereiden zonder te veel olie/boter te gebruiken vind ik een slowcoocker of in de oven met Marokkaanse Tajine pan of gietijzeren stoofpot. Je stopt alle groeten vlees/vis in de pot of pan in oven. De sappen van de groenten en vlees vermengen met elkaar en je hebt geen omkijken naar het kook/bak proces. B.v. pittige kip uit de oven.

Aanbevolen

  • groenten: groenten: aardappelen, alfalfa, artisjokken, asperges, chilipepers, erwten, knolraap, koolrabi, meiraap, paddenstoelen, paprika, raapstelen, rabarber, radijs, (bleek)selderij, sla, sperziebonen, snijbiet, tuinkers, uien, venkel, waterkers, witlof, wortels. Koolsoorten zoals: bloemkool, broccoli, savooiekool, spitskool en spruitjes. Bladgroenten zoals: andijvie, rucola, sla, spinazie, postelein.

  • Eet met de seizoenen mee. De lente is in Nederland het Kapha seizoen, het is dan ook goed om bovenstaande producten te eten van eind maart t/m half juni. De onderstreepte producten worden in Nederland geoogst in deze periode, zonder dat hier kassen voor hoeven worden te verwarmd.

  • granen: amaranth, boekweit, gerst, gierst, mais, quinoa, rogge, seitan (vleesvervanger)
  • peulvruchten: alle (behalve kikkererwten en zwarte linzen)
  • kruiden: kruiden: Asafoetida, basilicum, cayennepeper, fenegriek, gember, kaneel, kardemom, knoflook, komijn, verse koriander, korianderzaad, kruidnagel, kurkuma, mosterdzaad, munt, nootmuskaat, peterselie, venkelzaad, zwarte peper.
  • Met mate

  • fruit: appels, ananas, rode & zwarte bessen, citroen, cranberry's, gedroogde vruchten, granaatappels, sinaasappel.
  • vlees/vis: garnalen, kalkoen en kip (met mate) (ook geen ei)
  • dranken:(hete, kruidige) kruidenthee, zwarte & groene thee, warm water
  • Zo min mogelijk

  • noten en zaden: lijnzaad, pompoenpitten, ongezouten popcorn, zonnebloempitten
  • vetten: lijnzaad-, maïskiem-, mosterd-, saffloer-, zonnebloemolie
  • zuivel: geitenmelk, karnemelk, sojamelk
  • smaakstoffen: zuur, zout, zoet (geen geraffineerde suikers en zoetstoffen)
  • zoetstoffen: honing