Hoe zorg je goed voor jezelf in de Lente? - Kapha-tijd


 
 

De eerste krokussen laten hun kopjes zien, de natuur ontwaakt en ook bij jou begint weer te kriebelen.

Misschien wil je een grote voorjaarsschoonmaak houden. Dan heb ik goed nieuws voor je. Dat is nou precies waar jouw lichaam ook behoefte aan heeft. De natuur vernieuwt zich en je hebt de neiging hetzelfde te doen; om letterlijk en figuurlijk jezelf te vernieuwen om te detoxen en te verjongen. Luister daar naar.

Maar de werkelijkheid is vaak anders; juist in het begin van de lente zijn we niet vooruit te branden en hebben we last van voorjaarsmoeheid en loopneuzen. Yoga & ayurveda kan je helpen de balans te herstellen.

Lente = Kapha-tijd

Volgens de ayurveda is de lente, de tijd van kapha, waarin de elementen water en aarde actief zijn. Volgens de in Nederland levende ayurvedisch arts Dr. A. Mehta is het in Nederland Vata-tijd van eind maart t/m eind juni, drie maanden dus.

In de lentetijd van je leven?

Als je in de lentetijd van je leven bent, in je jeugd dus, zit je ook in de 'kapha-tijd' van je leven. Bij jou zijn de elementen water en aarde dan ook meer actief. De onderstaande adviezen gelden dan voor jou als leidraad het hele jaar door.

Kapha-tijd

Tussen zonsopgang en 10.00 uur en zonsondergang en 22.00 uur is er ook sprake van kapha toename. Het is daarom een goed idee om vóór zonsopgang op te staan, omdat na zonsopgang de kapha periode intreedt en je dan moeilijker je bed uit kunt komen en moeilijker op gang kunt komen. Het goede nieuws is dat het in de lente nog niet zo vroeg dag is; de dagen zijn ongeveer even langa als de nachten, dus zo heel vroeg of je nog niet op. Probeer ook voor 22.00 uur te gaan slapen, dan zit je nog in de rustige kapha periode en val je makkelijker in slaap.

Kapha verlagen

Als er bij jou sprake is van te veel kapha, kun je klachten krijgen zoals, gewichtstoename, vette haren en/of huid, trage spijsvertering, witte beslagen tong, niet tegen waterkou kunnen, een loopneus of vaak verkouden en depressieve gevoelens. Zoals eerder gezegd wordt een te veel aan kapha veroorzaakt door een te veel aan water en aarde. Door het tegenovergestelde; de elementen vuur, lucht en ether, kun je jezelf weer in balans brengen. Onderstaande thema's (klik op de links):

zijn allemaal vuur, lucht en ether verhogend en helpen je om de lentetijd goed door te komen.