Levensstijl voor de Lente - Kapha-tijd


 
 

Kapha is stabiel en rustig. Als kapha uit balans is ben je traag en niet in beweging te krijgen. Ook kun je je wat depressief voelen. Het helpt dan om in beweging te komen, zowel lichamelijk als geestelijk en om nieuwe dingen te gaan proberen.

De lente is kapha tijd en ook de natuur komt dan weer in beweging. Het helpt om het op een gezellige manier te doen, samen met iemand anders. Als kapha jouw constitutie is ben je waarschijnlijk een gezelligheidsmens.

Als kapha uit balans is kun je last krijgen van geestelijke traagheid, overmatige gehechtheid, uistelgedrag, moeilijk kunnen veranderen en slaperigheid.

Zware lichaamsbeweging

Stel...ben je een kapha type, het is lente, waterkoud weer en vóór 10.00 uur 's ochtends, je hebt moeite om je bed uit te komen. Dan kan het zijn dat je je een beetje grumpy voelt. Nergens zin in... en dan adviseert ayurveda dus om 'lekker' te bewegen, het liefst zware lichaamsbeweging. Ja hoor... daar heb je dan écht geen zin in. Je bent niet vooruit te branden en je hebt een lekker ochtendhumeur.
Ik wil je dan adviseren om vooral lief voor jezelf te zijn... Begin met dingen die je wel leuk vindt, pas je voeding en leefstijl aan en probeer een aantal Kapha verlagende tips toe te voegen in je leven, stap voor stap. Doe dit samen met een vriend of vriendin, zodat het wel gezellig is, en je het langer volhoudt. Warmte, variatie en pit kunnen jou helpen.
Voorbeelden van pittige lichaamsbeweging zijn: roeien, zwaardere wandeltochten, langere fietstochten, zwaardere yogaoefeningen zoals poweryoga of zwaardere lichaamsoefeningen.

Lekker zweten

Zweten kan je helpen om afvalstoffen los te laten en na het lange binnenzitten van de winter, heeft ons lichaam wel wat op te ruimen.
Zweten kun je doen door zware lichaamsbeweging, zoals hierboven genoemd, of door naar de sauna te gaan. Misschien is dit een mooie eerste stap voor jou om te lente in te luiden.

Tongschraper

Vóór het ontbijt is het een mooie gewoonte om je tong schoon te maken met een tongschraper. In de Veda's (3000 tot 5000 jaar geleden) werd dit als beschreven. Op de tong bevinden zich miljoenen bacteriën die met tandenpoetsen niet worden verwijderd. Het is het beste de tong minimaal 2x per dag schoon te maken met een speciale schraper. Idealiter gebruik je een tongschraper die niet van plastic is, maar van staal of zilver. Als bonus geeft een schone tong je ook een frissere adem en je proeft je voedsel beter.

Massage

Massage kan je ook helpen om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Er is speciale kapha olie die je kunt gebruiken en ook de manier van masseren kun je aanpassen. Als je jezelf wil masseren kun je het tempo wat verhogen en je mag wat meer druk zetten. Een activerende massage zogezegd.
Het is om kapha te verlagen juist goed om te masseren zonder olie. Hierbij kun je bijvoorbeeld een borstel of zachte handschoen gebruiken om over je huid te strijken en zo de doorstroming in je lichaam te stimuleren.

Ook kun je een massage boeken bij een ayurvedische masseur. Die kan de olie die je nodig hebt op dat moment helemaal voor je afstemmen.


Routine doorbreken

Ga eens van je gebaande paden af en probeer eens iets nieuws. Nieuwsgierig als een kind. En ja fouten maken mag, want zo leer je het meest. Leer een nieuwe taal, een nieuwe sport, hobby, luister naar andere muziek, leer schilderen of wordt vogelaar :-)

Huis opruimen

je huis opruimen is een geweldige manier om oude energie los te laten en een frisse lentebries in je leven te verwelkomen. Met het ontspullen laat je niet alleen dingen los, maar creëer je ook ruimte in je hoofd en ruimte voor nieuwe dingen. Ik ben fan van de methode van Marie Kondo, hou dat wat je blij maakt en laat de rest los. We hebben veel minder nodig dan we denken. Geef je oude spullen een mooi nieuw thuis; wat voor jou troep is kan voor een ander een schat zijn.

Slapen

Als kapha jouw constitutie is, kun je slapen als de beste. Je slaapt overal en valt makkelijk is slaap, wat heerlijk! Als kapha uit balans is, kun je te lang en te veel gaan slapen. Om meer in balans te komen, kun je het beste geen middagslaapjes inlassen, vóór 22.00 uur gaan slapen en vóór zonsopgang weer op staan. Als je hier in de winter mee begint is het waarschijnlijk makkelijker om dat stapje voor stapje te doen. We kennen niet voor niets het gezegde: 'De morgenstond heeft goud in de mond.' en 'Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise.' van Benjamin Franklin.

Kleuren

Zorg in de lente voor warme of zuiverende kleuren. Denk aan rood, oranje, geel en goud. Of wit, blauw en violet.

Onze Lente activiteiten