Valentijnsyoga


 
 
Valentijnsdag is een prachtige dag om je hart wijd open te zetten. Om belangeloos liefde te sturen naar eenieder die hiervoor open staat en natuurlijk om ook lief voor jezelf te zijn. Open ook je hart om liefde te ontvangen. Deze yogaoefeningen kunnen je helpen er een liefdevolle dag van te maken, alleen of samen.

1. De kameel

Een mooie oefeningen om je hart te openen. Krul je tenen om (de gevorderde versie is met de tenen plat op de grond), plaats je handen op de hielen en duw je heupen naar voren. Blijf je hoofd tillen, dus laat je hoofd niet te veel naar achteren vallen.

Kun je nog niet met je handen bij de hielen komen, plaats je handen dan bij je bovenbenen, net onder je zitvlak.


2. De maansikkel

Plaats vanuit de kathouding één voet naar voren, je knie mag niet voorbij je tenen komen. Duw je heupen naar voren en je armen naar achteren, open je hart.


3. Krijger II

De krijger is een mooie oefening die je ook met z'n tweeën goed kunt uitvoeren. Op de foto hieronder is de oefening anders afgebeeld. Ga met de ruggen naar elkaar toestaan in een grote spreidstand. De een draait de rechtervoet uit, de ander de linkervoet, buig de knie van dit been. Zorg dat de knieën niet te ver uiteen wijken. Als het kan, plaats de handen op elkaar.


4. De Dolfijn

De dolfijn is een speelse houding, die je statisch of dynamisch kunt uitvoeren. Het helpt je om je hart op een speelse manier te openen. Lees verder

Ook de dolfijngroet is een mooie reeks van oefeningen om je hart te openen.


5. De krokodil

De krokodil is een oefening die voor bijna iedereen goed te doen is. Het is een prettige oefeningen voor mensen met rugklachten. Om je hartgebied te openen, let je er goed op dat je je tegenoverliggende schouder goed op de mat houdt. Dus gaan je knieën naar rechts, breng dan goed je linkerschouder op de grond. Als het niet lukt om je schouders op de mat te houden, strek dan je armen uit op harthoogte.


6. De opkijkende- en neerkijkende hond

Begin op handen en knieën (de kathouding), je handen zijn recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Adem uit, breng je zitvlak omhoog en strek je benen uit. Duw je hielen in de grond en duw je schouders weg van je oren, maak een lange rug. Adem in, breng je zitvlak omlaag, zonder dat je knieën en je heupen op de grond komen, hou dus goed je buikspieren actief. Schouders blijven weg van de oren, open je borstkas.

Kom je toch met je knieën op de grond, pas de oefening dan aan, tot je buik- en rugspieren sterk genoeg zijn. Anders kun je last gaan krijgen van je rug.

Aanpassing: Houd bewust je knieën op de grond en; adem uit, breng je zitvlak naar je hielen en adem in, duw jezelf naar voren en richt je op.7. Zon tekenen

Natuurlijk kun je deze oefening alleen doen, maar met z'n tweeën geeft hij een extra uitdaging. Hoe hoog kun je samen de armen omhoog brengen, terwijl je toch elkaars grenzen respecteert? Een mooie oefening om deze oefening vanuit compassie en zachtheid te doen zowel naar jezelf als naar de ander.


8. The wild Thing

Vanuit de neerkijkende hond, breng je één been ophoog, buig die knie, plaats die over je andere been, draai je hart naar de zon, en breng je tegenovergestelde arm naar achteren. Een oefening die veel vergt van je polsen en armen.


9. De zijwaartse hoekhouding

Met deze oefening verbind je je hart met de aarde en de hemel. Een mooie oefeningen om je hart te openen en in balans te brengen. lees verder


10. Visualisatie

Ga zitten in kleermakerszit of een andere houding waarin jij lekker zit. Rol nog even een paar keer je schouders naar voren en naar achteren. Trek je schouders op naar je oren en laat ze weer los. Adem rustig een paar keer naar je buik.

Stel je voor dat er een mooie bloem in je hart zit. Een bloem die nog in de knop is. Adem in naar je hart en op de uitademing ontvouwt zich één bloemblad. Met iedere uitademing ontvouwt zich blad voor blad deze bloem. Kun je zien wat voor bloem het is? Misschien kun je de geur waarnemen? Kun je deze bloem in je hart voelen? Neem waar op jouw manier en ook als je niets waarneemt is het prima.


Ga met je aandacht naar een mens of dier waar je belangeloos liefde voor kunt voelen. Misschien een jong dier, een baby, kind, familielid of geliefde. Je hoeft het niet te zien, je kan er ook gewoon aan denken. Voel of je liefde kunt geven zonder iets terug te verwachten. Voel of je je hart wijder en wijder kunt openen, als een bloem die opengaat. Voel of je deze liefde makkelijk kunt geven of dat het wat moeite kost. Laat alle oordeel los... Neem de tijd...

Laat dan dit beeld weer los.

Stel je voor dat je zelf tegenover jezelf gaat zitten. Kun je ook deze onvoorwaardelijke liefde naar jezelf sturen? Neem de tijd... Voel of dit makkelijker of moeilijker is dan bij de vorige oefening.... laat alle oordeel los.

Laat dit beeld weer los.

Stel iemand tegenover je voor waar je moeite mee hebt. Iemand waar je misschien recentelijk een aanvaring mee hebt gehad. Kun je ook je hart voor deze persoon openen en belangeloos liefde sturen? Observeer. Neem de tijd...

Laat dit beeld weer los.

Stuur dan vanuit je hart belangeloos liefde naar eenieder die hiervoor open staat. Mensen die je kent en mensen die je niet kent. Neem de tijd...

Open ook je hart voor alle liefde die jouw kant opkomt, van mensen die je kent en niet kent. Overal op de wereld zijn er mensen die deze visualisatie doen, dus er komt ook onvoorwaardelijke liefde jouw kant op. Neem de tijd...

Rond de oefening af en voel na.

Fijne Valentijnsdag!

Vraag: Welke yoga oefening doe jij graag met Valentijnsdag?