Levensstijl voor de Herfst en Winter - Vata-tijd


 
 

Vata is beweeglijk en onrustig, om vata in balans te brengen heb je baat bij rust & regelmaat.

Eet dus op dezelfde tijdstippen en eet rustig en met aandacht, zonder te lezen, en zonder op je smartphone of naar t.v. te kijken. Doe je yoga op hetzelfde tijdstip en voeg er een bepaalde routine aan toe, een bepaalde reeks van oefeningen die je een paar weken herhaalt, zoals de Egyptische Zonnegroet.

Als vata uit balans is kun je last krijgen van piekeren, wantrouwen, depressie, zelfmedelijden en angsten.

Mindfulness

Multitasking helpt je niet om Vata in balans te brengen. Mindfulness oefeningen kunnen je wel helpen. Hieronder wat eet-oefeningen die je als mindfulness oefening kunt gebruiken:

  • leg alle afleiding weg, maak de tafel waar aan je eet vrij met hooguit een kaarsje en wat bloemen. Geen muziek.
  • hoe ziet het eten eruit op je bord, welke kleuren zijn aanwezig?
  • maak al je handelingen 10x zo langzaam, alsof je in slow motion je eten naar je toe brengt. Leg ook af en toe je bestek even neer.
  • sluit even je ogen: Wat proef je? Wat is de structuur van het voedsel?
  • hoe lang kun je kauwen voordat het eten vloeibaar wordt en je het eten bij wijze van spreken kunt 'drinken'?
  • als je het eten doorslikt, tot hoe ver kun je het voedsel dan volgen tot in je maag?
  • heb je het gevoel dat dit het eten is dat jouw lichaam op dit moment nodig heeft? Of protesteert je lichaam op een subtiele manier?
  • Vind je het eten lekker?
  • Is het eten verwarmend of verkoelend?
  • Wat valt je nog meer op?

Op dezelfde manier kun je ook thee drinken; heel bewust alsof het een Japanse thee-ceremonie is.
Of jezelf met aandacht kleden voor de dag. Welke kleuren heb je vandaag nodig om je te ondersteunen? Welk materiaal vind je fijn? In welke kleding zul je je vandaag prettig voelen?
Andere vormen van mindfulness oefeningen zijn: vissen, borduren, breien, spinnen, kruiswoordpuzzels maken en mandala's tekenen. Ook onderstaande massages zijn heel geschikt om mindful uit te voeren.

Massage & voetmassage

Het is een goed idee om je voor het douchen in te smeren met warme sesamolie. Sesamolie is van nature al verwarmend, maar als je het 'au bain maire' verwarmt is dat echt een weldaad voor je lichaam. Het helpt goed bij een droge huid en de sesamolie werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Laat het een kwartier intrekken en ga daarna onder de douche staan. Ook goed om te doen vóór het slapen gaan.

Ook kun je een boeken bij een ayurvedische masseur. Die kan de olie die je nodig hebt op dat moment helemaal voor je afstemmen.

Om uit je hoofd te komen is het een goed idee om je voeten warm te houden en ze te masseren. Dit kan met maar ook zonder olie. Gebruik langzame strijkbewegingen en blijf met je aandacht bij je voeten. Dit is ook een goede tijd van het jaar om naar een pedicure te gaan of een voetreflex massage te boeken.


Tempo

Probeer in een rustiger tempo te leven. Doe de dingen die je doet met aandacht. Als je loopt, wikkel dan goed je voeten af, breng je aandacht naar je voeten en loop rustig.

Goede bewegingsvormen zijn wandelen, fietsen, tuinieren, yoga, tai chi en dansen.

Kun je ook wat dingen uit je agenda schrappen? Ook is het goed om bij een vata-verhoging minder te reizen in ieder geval geen grote afstanden af te leggen. Ook reizen met het vliegtuig is vata-verhogend en kun het beste tot een minimum beperken.

Slapen

Als vata uit balans is, is er grote kans dat je slaapproblemen hebt. Klik hier voor mijn yoga-oefeningen en tips om lekker te slapen. Probeer in ieder geval na 20.00 uur geen t.v. meer te kijken, en de computer, tablet of smartphone ook met rust te laten. Neem een warme kruik mee naar bed en plaats die bij je voeten.

Als je in de 'vata-leeftijd' komt, is het een goed idee om 's middags een siësta in te lassen. Een middagdutje schijnt één van de redenen te zijn dat mensen in de blauwe zones lang leven en gezond oud worden.

Kleuren

Zorg in de winter voor verwarmende kleuren zoals rood, oranje en okergeel. Bijvoorbeeld kussens en kaarsen in deze kleuren in je huiskamer en een vrolijke sjaal.

Onze Herfst- & Winter activiteiten