Hoe zorg je goed voor jezelf in de Herfst en Winter? - Vata-tijd


 
 

Het is koud buiten, het stormt, het is de tijd van sjaals, handschoenen en stamppotten en je wilt het liefst met een goed boek en een deken voor de open haard zitten met een lekkere mok gemberthee.

Ook heb je behoefte om langer te slapen. Dan heb ik goed nieuws voor je. Dat is precies wat jouw lichaam nu nodig heeft. De natuur keert naar binnen en je hebt de neiging hetzelfde te doen; om letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren. Luister daar naar.

Maar de werkelijkheid is vaak anders; juist in december moeten we Sinterklaas surprises & gedichten maken en kerstinkopen doen. Het is dan ook niet raar dat we ons moe voelen en verkouden worden. Yoga & ayurveda kan je helpen de balans te herstellen.

Herfst & winter = Vata-tijd

Volgens de ayurveda is de herfst- en winter, de tijd van vata, waarin de elementen ether en lucht actief zijn. Volgens de in Nederland levende ayurvedisch arts Dr. A. Mehta is het in Nederland Vata-tijd van eind september t/m eind maart, ruim zes maanden dus.

In de herfst-/wintertijd van je leven?

Als je in de herfst- en wintertijd van je leven bent, een senior zogezegd, zit je ook in de 'vata-tijd' van je leven. Bij jou zijn de elementen ether en lucht dan ook meer actief. De onderstaande adviezen gelden dan voor jou als leidraad het hele jaar door. Lees ook onze oefeningen voor valpreventie. Als senior zullen bepaalde klachten waarschijnlijk meer opspelen in de herfst en winter (dubbel vata), bijvoorbeeld artrose.

Vata-tijd

Tussen 2.00 - 6.00 uur en 14.00 - 18.00 uur is er ook sprake van vata toename. Een goed moment om dan bijvoorbeeld de vata-verlagende yoga-oefeningen te doen in deze blog.

Vata verlagen

Als er bij jou sprake is van te veel vata, kun je klachten krijgen zoals, een droge huid, piekeren, slapeloosheid, het koud hebben of een slechte doorbloeding, vermoeidheid, een lage weerstand, pijn in je botten en onderrug, je down voelen, rusteloosheid, en een opgeblazen gevoel. Zoals eerder gezegd wordt een te veel aan vata veroorzaakt door een te veel aan ether en lucht. Door het tegenovergestelde; de elementen vuur, water en aarde, kun je jezelf weer in balans brengen. Onderstaande thema's (klik op de links):

zijn allemaal vuur, water en aarde verhogend en helpen je om de herfst- en wintertijd goed door te komen.